Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Παραβίαση του εναέριου χώρου της Βενεζουέλας από αμερικάνικο αεροσκάφος

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Καράκας, Patrick Duddy, έχει κληθεί από το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας, να διευκρινίσει για την παραβίαση του εναέριου χώρου της Βενεζουέλας από αμερικάνικο αεροσκάφος .O Υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας, Gustavo Rangel Briceno, τη Δευτέρα, κατήγγειλε την παραβίαση του εναέριου χώρου της Βενεζουέλας από τον Αμερικάνικο αεροσκάφος. Λίγο μετά τις καταγγελίες οι ΗΠΑ μιλάνε για «λάθος»!! Το αεροπλάνο ήταν ένα μοντέλο S-3 Viking, που και ήταν σε μια «αποστολή εκπαίδευσης» στη διεθνή εναέριο χώρο κοντά στο νησί. Η εισβολή αυτή πραγματοποιήθηκε 24 ώρες μετά τις καταγγελίες των αρχών της Βενεζουέλας που ανέφεραν εισβολή κολομβιανών στρατευμάτων στο έδαφός της.Με βάση τα παραπάνω φαίνεται ότι οι ιμπεριαλιστικά σχέδια ενάντια στην Βενεζουέλα αποτελούν πραγματικότητα.

1 σχόλια:

Eξόρμηση είπε...

Από Ριζοσπάστη για το ίδιο θέμα:

Συνεχίζονται οι προκλήσεις από ΗΠΑ και Κολομβία
ΚΑΡΑΚΑΣ - ΚΙΤΟ.--

«Πρόκειται για το τελευταίο βήμα μίας σειράς προκλήσεων», εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Γκουστάβο Ράνχελ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολάς Μαδούρο, όπου κατήγγειλαν την παραβίαση του εναέριου χώρου της Βενεζουέλας από αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί, το περασμένο Σάββατο 17 Μάη στις 02.10 (ώρα Ελλάδας) η αντιαεροπορική άμυνα της Βενεζουέλας «εντόπισε εντός του εναέριου χώρου μας και συγκεκριμένα πάνω από το νησί Ορτσίλα ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος».

Τελικά, χτες, μετά τις καταγγελίες και την επίδοση διαβήματος, με ανακοίνωσή του το γενικό στρατηγείο των ΗΠΑ, στην Τάμπα της Φλόριντα, επιβεβαίωσε την παραβίαση από ένα «στρατιωτικό αεροσκάφος S-3 Viking», ενώ ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζέφρι Γκόρντον, απέδωσε την παραβίαση σε λάθος, καθώς κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης σε διεθνή ύδατα υπήρξαν «περιστασιακά προβλήματα πλοήγησης». Χτες κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Πάτρικ Ντάντι για να δώσει εξηγήσεις.

Την ίδια στιγμή, το πολεμικό σκηνικό στη Λατινική Αμερική συνεχίζει να πυροδοτείται με τις προκλήσεις της Κολομβίας. Μετά τη στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος του Εκουαδόρ την 1η Μάρτη, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του Ραούλ Ρέγιες και άλλων 24 και την παράνομη εισβολή σε έδαφος της Βενεζουέλας πριν μερικές μέρες, χτες η υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ, Μαρία Ισαμπέλ Σαλβαδόρ, κατήγγειλε ότι η αεροπορία και το ναυτικό της Κολομβίας, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, προχωρούν σε συνεχείς παραβιάσεις στη διασυνοριακή ζώνη του ποταμού Σαν Μιγκέλ. Εξαιτίας της κολομβιανής προκλητικότητας, το Εκουαδόρ ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη στρατιωτική παρουσία στα σύνορα των δύο χωρών σε τρεις ζώνες, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, Χαβιέ Πόνσε.